utorak, 26. veljače 2013.

Jednostavno jelo



Jelo kad ti dolaze iznenada gosti pa želim brzo nešto napraviti i iznenaditi ih.Ja sam radila jako puno puta i uvijek uspije pa čak ako serviraš ti na stol i lijepo napraviš kup od špageta jako lijepo izgleda.





  Uzmite 1 poveći luk i usitnite ga te pržite na laganoj vatri dok ne postane prozirni te dodajte prstohvat šećera jer kad stavimo pasiranu rajčicu neće biti kiselkasta okusa. Kad luk bude gotov dodajte pasiranu rajčicu te neka prokuha 10 min te dodajte 1dcl vode uz začine sušene ili svježe vaš izbor (peršin,kopar, sol,papar, celer, origano, timijan, bosiljak ...) te neka krčka na laganoj vatri. Dok se to kuha stavite u kuhalo vodu da se kuha (ako vam se žuri) ,ako ne stavite u posudu vodu za špagete posolite te pustite da se kuha, kad prokuha stavite cijele špagete i normalno kuhate ih 8-10 minuta zavisi od špageta uz miješanje sa vilicom da vam se ne zalijepe. Kad su gotove možete ih sami poslužiti na tanjur tako da uzmete hvataljku  za salatu vrh staviti u špagete te okreta u jednom smjeru dok se ne naprave u jednu čašicu te ih lagano staviti na tanjur te posuti umakom. Jako jednostavno ,fino te čak se i najedeš od toga. 


                                                                    Dobar tek!

petak, 22. veljače 2013.

Baklava koja će se svima svidjeti :)



Veliki pleh za sladokusce ;)



Baklavu svi usuđuju jer je slatka,masna ali možda nisu probali dobru zato vam ja dajem recept koji mi je dala jedna jako stara žena i koju sam ja malo preradila.Mogu vam reći da su  moji prijatelji sa njom jako zadovoljni.Vi probajte pa vidite hoće se i vašim prijateljima svidjeti.






      Prvo prije svega morate kuhati  na laganoj vatri preljev za baklavu koji se mora ohladiti prije nego se ona ispeče. Omjer vam je šalica od jogurta koju možete odmah staviti tj. iskrenuti u neku posudu sa strane ,te uzmete mjericu jer će vam trebati.
Kuhate na (laganoj) vatri : 2 i pol šalice šećera, 2 i pol vode, 2 vanilin šećer, te 1-2 sok od limuna zavisi koliki je limun. Miješate sa žicom. Kad to prokuha na laganoj vatri stavite da se hladi.
SMJESA  1: 300 dag šećera, 300 dag oraha. Te promiješati.
SMJESA  2 : Prethodni jogurt kojeg ste iskrenuli u posudu, 4 jaja, čaša ulja,1 prašak za pecivo to sve zajedno promiješati.
Napomena samo jedna vam kora mora ostati na kraju tako da vidite koliko ima kora ako ima 9 onda podijelite smjese 1 i 2 na toliko kora.
  Sada slažete u pleh po dvije kore za savijače, te namažete  smjesom 1 po kori rasporedite, te smjesu 2 isto po korama te tako slažete opet dvije kore pa smjesa 1 te smjesa 2, pa opet 2 kore te smjesa 1 te 2, te tako koliko imate kora. Na vrh samo jedna kora bez bilo kakvih smjesa!
  Kad to sve napravite režite rombove oštrim nožem  u plehu lagano da se kora zadnja ne diže!
Pecite na 180' 30 minuta.Kad se ispeče uzmite kuhanu smjesu te prolite po baklavi te ostavite da se upije da bude sočnija.  




P.S možete dodati uz posluživanje i kuglicu sladoleda od vanilije. 
       Želim vam dobar tek :) 

Kokos torta- bomba :)

Jednostavna ali bomba od torte :)






     Ovako sastoji se od dva tijesta i kreme, fina je jako, a i jednostavna malo treba znati neke cake ali zato ih budem rekla da se snađe te te uživate u slastici.Napomena šećer možete smanjiti, sve zavisi od ukusa ljudi.Moji ne vole previše slatko pa smanjim.Napomena žumanjke kad odvojite bijelanjke  stavljate u odvojene posude po 3 bijelanjka jer će vam to koristiti za tijesto.

 KREMA : odvojite 6 žumanjaka , 7 žlica šećera, 1 puding od vanilije,4 dcl mlijeka.

          Žumanjke i šećer dobro razmutiti, kad pjenasto napravite dodajte puding od vanilije i malo mlijeka te miješate mikserom. Preostalo mlijeko neka prokuha,te dodajte smjesu i miješate da ne da krema ne dobije grudice. Stavite na hlađenje kad se skuha.


SMEĐE TIJESTO :  3 bijelanjka, 4 žlice šećera,3-4 mljevenih oraha, 2 žlice mekog brašna, 2 rebra                                 otopljene čokolade (ili 3 žlice kakao) ,pola praška za pecivo.

         Bijelanjke dobro istući, te dodavati ostale sastojke.Smjese za okrugli pleh tako da razvučete ga te stavite peči na 180 stupnjeva. Pazite da dugo ne bude u pećnici jer je onda samo suši, i tijesto vam bude suho.


BIJELO TIJESTO: 3 bijelanjka ,4 žlice šećera, 100 g kokosa, sok od cijelog limuna ako je mali,ako je velik pola, te pola praška za pecivo.

Isti postupak kao i za smeđe tijesto , ali kad dodate limu nemojte mutiti mikserom nego nekom kuhačom ili plastikom namijenjenoj za to.



Ohladite biskvite te stavite filu između tijesta, vaš odabir može biti koju ćete tijesto staviti 1 ili 2 , ostavite si kreme da namažete po torti te pospete kokosom kao završni sloj.Ja sam radila smeđe tijesto prvo kremu te bijelo tijesto. Presjek moje torte izgleda ovako :






Želim vam slatki tek :)



četvrtak, 21. veljače 2013.

                            Jednostavne kiflice 


Osnovno Tijesto : 
Ne znate napraviti dizano tijesto evo jednostavne pripreme:
U posudu si stavite 2 dcl mlijeka , soli po mogućnosti da vama bude slano kad malo probate te dodate kipuću vodu. Kad stavite ruku u vodu i mlijeko vama mora biti vruče jer će ga kvasac rashladiti do željene topline.Dobro kvasac otopite i stavite 1 dcl ulja. Kad ste s tim gotovi dodajte brašno glatko i dobro mijesite sa rubova prema unutra.Kad dobro spojite sve , na radnu plohu valjate tijesto da  se dobro izradi i da vam diše. Nakon završetka stavite kuglicu natrag u posudu ,obavezno pokrite krpom( da vam se ne radi kora) te stavite na toplu podlogu. 




S tom glavnom smjesom možete raditi sve (kiflice,kruh,peciva,pogače... idt) 

Kad ste napravili tijesto sad ću vam dati lagane upute za kiflice kao na slici, jako je jednostavno možete ih puniti s čime god želite, ove su sa šunkom i sirom,ali sam radila i drugu kombinaciju vrhnje sa začinskim biljem (peršin,kopar,sol,kim, majčina dušica )uzmete  što vam paše i punite kiflice. Radila sam dvije vrste oblika od tijesta pletenicu punjenu, te male loptice moglo bi se tako nazvati. 










                                                         Dobar tek Vam želim!