ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

Kolač od kukuruznog brašna

Bazlamača




    Jako volim ovaj kolač, kad je hladno vrijeme uz čaj ili kavu ponuditi gostima , usput je i jako jednostavan. Napomena šalicu koju uzmete neka vam bude cijelo vrijeme omjer za kolač
Uzmite jednu posudu i stavite 3 jaja, pola šalice šećera , 1 vanilin šećer ili korice limuna( ja osobno stavljam obadvoje ) to dobro miksate da vam smjesa bude pjenasta i da se šećer otopi. Pripremite si pola šalice ulja te 2 dcl mlijeka.
U drugu posudu su sve suhe stvari : 1 šalica kukuruznog brašna,1 šalica oštrog brašna, 1 prašak za pecivo te to sve dobro povežite.
Kad prvu smjesu ste napravili pjenasto dodajte ulje kad ste dodali polagano dodajte 2 smjesu da vam smjesa ne izlijeva van jer od ulja postaje vodenasta , kad vam se već zgrušnjavanja dodajte mlijeka dok ne dobijete finu glatku smjesu. Te stavite u pleh koji je namazan uljem / masti ,ili čak papir za pečenje ste stavili.
Peči na 180 stupnjeva nekih 30 minuta, zavisi od pećnice. 
Na kraju možete staviti na vrh šećer u prahu ili ne zavisi od vas. Želim vam dobar tek u slastici.


subota, 16. ožujka 2013.

Kuda sa starim kruhom ?

Poslastica od starog kruha


Imate puno ostataka starog kruha,pa ga stavite na zamrzavanje pa kad se odmrzne onda izgubi svoju kvalitetu.zato vam evo ideja. Namaži te pleh masti/uljem uzmete kruh ako je stari lomite ga ili režite zavisi kako vam se rasipa da popunite pleh do vrha, te stisnete ga da vam se popune sve uske rupe te još dodate kruha po potrebi ako vam nije do vrha. U slučaju da je kruh zamrznut režite ga dok je zamrznut na male kockice ili velike zavisi kako hoćete,te stavite u pleh. Kad ste to napravili u posudu stavite 2-3 jaja,zavisi od pleha,te stavite kiselo vrhnje(mileram,jogurt,svježi sir) ,ulja, soli te mlijeka. Smjese napravite onoliko koliki pleh imate i koliko kruha jer s tom smjesom trebate natopiti kruh.



Kad ste to natopili i napravili stavite peći dok ne dobije zlatnu boju.Jako fino bude,to možete iskoristiti i za druženja sa prijateljima izrežete u svakojake oblike i poslužite.


Želim vam dobar tek!

subota, 9. ožujka 2013.

fine buhtle :)

Fine buhtle 



Nisam dugo objavila nešto pa sad sam radila buhtlice pa reko idem to podijeliti sama. 
U posudu si stavite 3 dcl mlijeka , te vruče vode( ili može prokuhane vode pazite da se ne opržite samo kad sipate u mlijeko) te stavite ruku i dodate vruče vode da vama bude topla jer kad dodate kvasac on ga rashladi, stavite prstohvat soli te šećera po želji kako volite. Te kad to dodate kvasac dobro otopite dodajte 1 dcl ulja , naribate koricu od limuna i naranče te postepeno sa kuhačom miješate i dodavati brašno (glatko) te dobro mutiti smjesu. Smjesa vam se mora oblikovati u kuglu nemojte pretjerivati sa brašnom jer njega možete dodavati. Smjesu kad vam je upila dosta brašna stavite na toplo da vam se digne. Napomena što više tijesto promiješate to je ljepše.Kad ste tijesto diglo i promiješali ste ga 2-3 puta, stavite ga na ravnu podlogu na kojoj ste prethodno brašno stavili te iskrenete tijesto ,nemojte previše po njemu muljati ili ga rukama dirati jer je on dignut past će. Uzmite brašna na ruke i lagano ga rastegnite da možete valjkom ga razvući, na željenu debljinu te stavite vama dragi pekmez ili džem,režite na kvadre,kocke, trapeze kako vam paše.Pleh namažete masti ili uljem.  Stavljate u pleh  tijesto tamo di ste stisnuli prema dolje , dobro stisnite da vam pekmez ili džem ne iscuri. Staviti peći, pred kraj margarinom premažite koru ili pospete šećer u prahu.


U slast, ako nešto nije jasno pitajte!